Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpravodaj 2012

8. 4. 2012

klikni na odkaz Zpravodaj 2012 - celý příspěvek

Z P R A V O D A J

 

 KLUBU BELGICKÝCH OBRŮ

 

 

 2012

Slovo předsedy

 

Jaký byl rok 2011 ?

K dnešnímu dni máme 36 členů, z toho 6 z čestným členstvím. Na výroční členské schůzi bylo pro nečinnost ukončeno členství př. Vrončové a Martinovi. Ze zdravotních důvodů z klubu vystoupil př. Bartuška.

Kdo odebírá Chovatel, určitě jej za klub potěšila blahopřání k narozeninám o než se příkladně stará př. Lukš. Vy, kdo máte přístup na internet , určitě navštěvujete naše vebové stránky. Mám velkou radost a jsem jako předseda hrdý na to, jak jsou pěkné, informace jsou tam aktualizované. Když se podíváte na vebovky jiných klubů, tam dosti často aktualizace nefunguje. Můj dík, proto patří Jirkovi Vránovi, který se o to příkladně stará. Dovolím si říct, že až mě budete mít plné zuby a kopnete mě do ….., tak v tento moment vidím Jirku Vránu jako svého nástupce.

 

A jak naše chovy ? Moc se toho co jsem slyšel  k lepšímu nezměnilo. Dosti chovů zlikvidovala opět myxomatoza a žbluňkačka. To jak vypadají  naši belgičáci, nechám na poradci chovu př. Cihlářovi. Hodnocení Mláďat a I. Evropské výstavy BO ve Weidenu také nechám povolaným. Jen se trošku zmíním o té Německé výstavě. Sjezdil jsem v Německu dosti výstav, byly vždy precizně zorganizovány. Způsob prodeje zvířat jsem vždy dával za vzor při našich velkých výstavách, kde se stálo i několik hodin na koupi králíka. To, co se dělo při prodeji ve Weidenu, byl šok. Určitě vám o tom kolegové, kteří výstavu navštívili už něco pověděli.

 

Na loňské speciálce se opět potvrdil vzestup našich chovů a to nejen co do množství, ale i do rozmanitosti barevných rázů, hlavně pak železitých a obzvlášť černých, kde byl poprvé v novodobé historii klubu udělen Titul šampion a šampionka. Bylo zde dosti prodejných zvířat, takže návštěvníci měli z čeho vybírat. Koncem roku byl do Čech dovezen i ráz činčilový,tak na letošní speciálce se s ním snad setkáme. Kaňkou výstavy byl pak úprk členů po schůzi a na likvidaci zbylo pár členů. Proto letos to uděláme jinak. Prvně se zlikviduje výstaviště, staří členové poklábosí, mladší budou uklízet a pak až proběhne výročka.

 

Teď z trochu jiného soudku. Dosti mě mrzí a stále se to opakuje, že někteří naši členové neznají vzorník, hlavně pak vystavování v kolekcích. To by stávat nemělo. Ve vzorníku je to krásně a polopaticky vyvětleno, a jestli někdo z klubu nemá doma vzorník, tak je to podle mě ostuda, neb je to naše bible. A stanovy klubu ? Zase je zde několi členů, kteří se neomluvili a jsou to stále stejní. Příští rok naběhnou tři roky od platnosti stanov a členská schůze pak s těmi, kdo jsou v klubu jen proto , aby měli v uchu písmeno S a lépe králíky prodali, rozhodne co dál. Nemají ani ten nejmenší zájem o činnost a dění v klubu a to je myslím špatně.Ať je nás třeba o 5 méně ,ale skoro všichni se pak sejdem na speciálce a tak by to mělo podle mě být.

Co nás čeká letos ? Mláďata v Hodoníně, speciálka opět v Kolíně, celostátní výstava v Lysé a evropská výstava v Lipsku.

Je mou milou povinností popřát našim jubilantům v roce 2012. Př. Vrána 25, Souček 30, Cihlář 60, Šilhánek 60, Červinka 65, Neubauer 65, Červenka 75, Erlich 75 a pro zajímavost náš nejstarší člen př. Buchta 89. A nesmím zapomenout na svoji maličkost, už mi bude 50 .

Závěrem chci všem členům a jejich blízkým popřát vše nejlepší a hodně zdraví v roce 2012 a ať nám všem ti naši belgičáci pořádně dupou !

 

 

                                                 S chovatelským pozdravem  F. Janoušek, předseda klubu

 

Zápis z výroční členské schůze

 

Tato se konala při speciální výstavě v sobotu 12.11. 2011 v areálu ZO ČSCH Kolín.

Schůzi za nepřítomného a řádně omluveného předsedy klubu řídil př. Oborný , za přítomnosti devatenácti členů , dalších  pět bylo omluveno. Schůze byla tak usnášeníschopná.

Schůze se řídila tímto programem:

- úvod

- zpráva o činnosti klubu za uplynulé období

- zpráva o stavu členské základny

- zhodnocení CVMK

- zhodnocení speciálky a zpráva poradce chovu

- zpráva pokladníka

- zpráva registrátora

- zpráva předsedy revizní komise

- zhodnocení Evropské výstavy BO Weiden

- vyhodnocení soutěže o nejlepšího chovatele klubu

- vyhodnocení speciálky a předání čestných cen a pohárů

- diskuse

- závěr

Odhlasováno.

Jednatel klubu pozdravil přítomné od předsedy klubu a přečetl zprávu předsedy, i přes jeho nepřítomnost sklidila potlesk. Znění těchto zpráv bude zveřejněno ve zpravodaji.

O stav členské základny se vzorně stará př. Lukš, za což mu bylo po přečtení jeho zprávy poděkováno. Př. Oborný  navrhl rozloučit se se členy kteří nepracují a nekomunikují s klubem, jednalo se o př. Bohuslava Martina a Ivetu Vrončovou. Toto bylo jednohlasně odhlasováno. Oba dostanou od klubu vyrozumění. Letos o členství nepožádal nikdo.

Př. Vrána podal ucelené a objektivní zprávy z CVMK Lysá nad Labem a  z Weidenu.

Jako již tradičně zaznělo z úst poradce chovu př. Cihláře zhodnocení výstavy a práce  posuzovatelů.

Př. Novotný podal zprávu finanční a vybral příspěvky ,klecné a finance za prodané králíky, dle loňského usnesení členů.

Registrátor klubu př. Krátký  přednesl opět perfektně zpracovanou zprávu o registraci.

Za předsedy rev. komise, který musel odjet ještě před schůzí přečetl zprávu člen komise př. Šilhánek.

Soutěž o nejlepšího chovatele klubu letos nebyla z technických důvodů zpracována a vítěz bude vyhlášen ve zpravodaji.

Následovalo předání pohárů a čestných cen – předali př. Oborný a Vrána.

V diskusi bylo hovořeno o výstavách hlavně v Německu, zazněly stížnosti na organizaci , ukradení zvířat našim chovatelům a záměny v klecích , o prodeji nemluvě.

K posouzení nebylo připomínek až na jednu výjimku u samce BOA kde bylo přehlédnuto zplstění na zádi. Tak se ukázala nutnost pověřit před posuzováním osobu ke komunikaci s posuzovateli, pokud si někdo takové závažné věci všimne. Na straně druhé to svědčí o vymýcení nešvaru ovlivňování posuzovatele při práci.

Klubové stránky fungují díky př. Součkovi, Vránovi a Janouškovi dobře a jsou aktualizovány průběžně.

Všichni přítomní byly požádáni o pomoc při úklidu klecí a schůze byla ukončena.

 

                                                                                      Zapsal Oborný Zdeněk

 

Po schůzi: Drtivá většina nabrala svá zvířata do aut a sprostě odjela a tak pětice mezků tahala další dvě hodiny klece a podlážky. K tomu ještě musím připojit přítelkyni Jirky Vrány, která velice pomohla a zde jí za to děkuji. Těm ostatním děkuji taky, ale trochu jinak…

 

CVMK Lysá n/Labem

 

Mláďata se po roční pauze opětovně vrátila na výstaviště do Lysé na Labem, což je v součastné době jedno z nejlepších míst pro konání výstavy takového rozsahu a především všichni králíci jsou zde umístěny v prostorných a krytých halách.

Letošní výstava mláďat byla obeslána 2700sty kusy králíků, toto množství je srovnatelné s posledními třemi lety.  BO bylo přihlášeno 126ks a nakonec vystaveno 120ks, což je téměř o polovinu více, než v loňském roce v Uherčicích.

Výstavu tradičně začínali BO divoce zbarvení, kterých se zde předvedlo 67ks a to ve 13ti kolekcích a 13ti jednotlivcích. Kvalita zvířat byla různorodá, první polovina králíků tvořila dojem burzového výprodeje a to jejich průměrnou až podprůměrnou kvalitou. Druhá polovina divoce zbarvených králíků nabývala už lepšího dojmu. Nejlepší králíky zde vystavil Př. Novotný, kdy na kolekci obodovanou 378,5body získal pohár Mistr ČR a dále obdržel 2 čestné ceny. Čestnou cenu obdržel také Př. Šilhánek a to za kolekci obodovanou 377body.

BO železití byli zastoupeni 26ks, což je obstojné zastoupení. Také zde  byli  vidět podprůměrní králíci a to jak v typu, tak i srsti a zbarvení, kdy se zde objevila tzv. mezibarva. Nejsou toto výlukový králíci? Nejlepší kolekci zde vystavil Př. Pospíchal (což je náš nový člen), kdy za kolekci obodovanou 380,5body získal pohár Mistr ČR a čestnou cenu. A za samce obodovaného 95,5body získal pohár za nejlepšího BO výstavy.

Belgických obrů černě zbarvených bylo vystaveno pouze 5ks, jejichž kvalita byla na dobré úrovni.  Největší dominantou tohoto zbarvení byly dlouhé, široce otevřené uši. Za jedinou kolekci obodovanou 377,5body zde vystavenou obdržel Př. Souček čestnou cenu.

Po roční pauze se zde objevili BO modře zbarvení a to v jedné kolekci oceněné 369,5body Př. Kociána.

Další početnou skupinou byl BO albín. Těch bylo k vidění 21ks a to v 5 kolekcích a 1 jednotlivce. Kvalita BOA se rok od roku zlepšuje, toto potvrdil Př. Rákos, který získal za kolekci obodovanou 379,5bodu pohár Mistr ČR a čestnou cenu.

Podle mého názoru byl výběr místa pro výstavu zdařilý. Letošní vystavená mláďata byla oproti loňskému roku lepší, i když není lehké králíka na výstavu připravit. Opět se totiž objevilo u některých jedinců línání, ale to k mláďatům tak nějak patří.

 

Autor:

Jiří Vrána

Zdravím všechny


Klub BO+BOA má v současné době 36 členů,z toho 6 čestných.Schůze jsem se zůčastnil až ke konci a to zrovna před hlasováním o ukončení činnosti př.Ireně Vrončové a Bohuslavu Martinovi pro neůčast a nezájem o klubové dění. Na naší speciálce jsem byl u prodeje králíků ,prodalo se celkem 52 zvířat a do klubové pokladny přibylo 2600KČ.Musím poděkovat všem co si prodali svoje králíky sami a poctivě odvedli odhlasovanou padesátikorunu do pokladny. V dnešní době každá koruna pro neziskovou organizaci dobrá a určitě je to lepší přínos financí než zvedat členské příspěvky.Tenhle způsob provize z prodeje si myslím že se osvědčil a můžeme v něm nadále pokračovat.
Blahopřání do časopisu chovatel jsem posílal:př.K.Nosál 60,J.Vartýř 55,V.Jícha 83,K.Zdeněk 55,B.Menčík 80,A.Buchta 88,Z.Bauer 60,J.Šafranko 55,Z.Koblížek 55,B.Durčák 82,B.Martin 40,A.Hrabal 86,Č.Krejčí 85,B.Pospíchal 35. Všem jmenovaným ještě jednou blahopřeji.
To je ode mně vše,přeji všem příjemně prožité svátky a hodně zdraví,štěstí ,osobní,pracovní a chovatelské úspěchy do roku 2012.          Martin Lukš

 

                             Tradičně Kolín, ale pokaždé jiný.

 

12. listopad roku 2011 byl zřejmě nevšedním dnem chovatelů králiků B.O. a B.O.A. zmíněného roku. Vědomě neuvádím,, klubu“ těchto plemen. Do Kolína jsem jel natěšený, po prohlídce belgičáků v pátek ve večerních hodinách a v sobotu ráno jsem považoval za nezbytné reagovat a znovu  poukázat na mnou před léty kritizované ,,V.Š“ s delším slechem. (myšleno tím králíky , kteří nedosahují délku těla stanovenou vzorníkem). Krátkou poradou s oběma posuzovateli př.ing. Volentierem a Šitarem a tajemníkem klubu př. Oborným jsme dohodli měření délky těla všech vystavených zvířat. Následnou výtkou a srážkou 1 bodu shodně pro B.O. i B.O.A, těch kteří požadované délky nedosahovali. Byl jsem si vědom nespokojenosti některých vystavovatelů, jejíž králíci byli takto trestáni.

Vzorník uvádí: BO kratší než 65 cm – výluka

                            B.O.A kratší 60cm – výluka.

Nemám k tomu co dodat.

 

          Celá expozice čítala 148 ks. Nelehce se mi to píše, ale kvalitou to byla jedna z nejslabších speciálek posledních let.

 

      B.O div.

Kolekce nejméně vyrovnaná. Z nedostatku bych poukázal na jedince s délkou těla pod 65 cm, na lalůčky až dovolím si napsat laloky u 0.1 , což v minulosti v takovém rozsahu nebylo.  Pochvalně se vyjádřím k typickým hlavám obou pohlaví, otevřeným a pevně drženým slechům, ale též k dobře utvářeným zadním partiím. I přesto, že králici nebyli dolínání prezentovali se vcelku vyrovnanou barvou. U několika málo jedinců nižší hmotnost. Chov. ramlík z klece 68 př. Novotného svou kvalitou a hmotností 10.2 kg byl málo vídaným zvířetem. U jeho klece se doufám musel zastavit každý návštěvník.

       ŽEL:

Tito, včetně 3 ks žel-černých byli kolekcí vyrovnanější, tvarově líbivější , v barvě vyrovnanější. Pár cm. těla navíc by slušelo i jim. Pouze 2ks. modře zbarvených bylo neuspokojivé zastoupení tohoto barev. rázu.

       Černý:

21 ks.vystavených bylo svou kvalitou chloubou celé speciálky. Králíci vynikali mohutností, šířkou těla, pevností a otevřeností slechů. Ojediněle se vyskytovala řidší, narezlá srst a matnější barva krycího chlupu. Pominul bych ojedinělé bílé chloupky krycí barvy.

      B.O.A

Dle mého názoru nejslabší článek této výstavy. Kvalitou se velice vzdálili kolekci vystavené v roce 2010. Nízká hmotnost, řidší srst, kyčelní hrboly byly podstatnými vadami tohoto barevného rázu. Na straně druhé nebylo možné přehlédnout typičnost těchto zvířat, v mnoha případech délku těla se silnou hrudní končetinou.

      Vážení přátelé, opět Vás nabádám k přehlídce chovných 1.0 pro následující speciálku.

Na závěr mého příspěvku musím vyslovit nezodpovědnost některých z nás při likvidaci výstavy. V malé obměně jsou ti, kteří mohou každoročně a ti, kterých se likvidace netýká.

 

  Cihlář Josef – poradce chovu.                              

Slovo posuzovatele

 

 Vážení přátelé, chovatelé, již potřetí za sebou jsem měl letos možnost posoudit společně s přítelem Šitarem expozici belgických obrů na Kolínské speciálce dne 12.11.2011. Potěšitelné pro mě bylo to, že zvířata již byla v předstihu zaklecováná  a částečně aklimatizovaná na nové prostředí. Několikrát jsem si důkladně prošel zaklecovaná zvířata abych si poznamenal ty hodnocené pozice, které jsou po přinesení králíka na stůl již zčásti zkreslené, myslím tím  strukturu uší, jak jsou nesené , otevřené a na koncích zakulacené.  Po krátké poradě s poradcem chovu přítelem Cihlářem a jednatelem přítelem Oborným sme přistoupili k samotnému zahájení posuzovaní tím, že jsme  si prošli s přítelem Šitarem celou expozici belgičáků.  Věděl jsem, že některé jedince budu posuzovat znovu po krátké době, protože na CVMK v Lysé, jsem posuzoval železité, černé, modré a albíny. Divoce zbarvené v Lysé posuzoval přítel Andrle.  A teď k samotnému Kolínskému posuzovaní, které proběhlo opět systémem lichá, sudá. Počet  vystavených jedinců byl ve srovnání s minulým rokem o něco slabší. Mezi nedostatky patřily  vystouplé kyčelní kosti, výraznějším laloky u několika samic, kratší délka těla, méně výrazné hlavy u samců a užší hruďě.  Kladem je to, že ubylo jedinců, kteří na minulých speciálkách nedosáhli na 10 bodovou hranici hmotnostní stupnice. Co se týče krycí barvy, tak u divoce zbarvených se vyskytlo docela dost jedinců s páskami na hrudních končetinách. U železitých a černých se vyskytli  výlukové vady – bílé skupiny.  Bílé skupiny by měl zkušený chovatel zjistit před výstavou a nespoléhat nato, že je posuzovatel přehlédne. Níže uvádím přehled počtů vystavených zvířat a jejich bodového hodnocení za poslední 3 roky, z kterého je zřejmé, že loňská speciálka byla nejlepší z hlediska počtů i kvality zvířat.

Speciálka

Rok

Průměr-

Nejvyšší

Rok

Průměr-

Nejvyšší

Rok

Průměr-

Nejvyšší

BO  a BOA

konání

ocenění

konání

ocenění

konání

ocenění

Kolín

2009

ocenění

 1,0/0,1

2010

ocenění

 1,0/0,1

2011

ocenění

 1,0/0,1

BO div

59

94,00

95,5/95,0

60

94,50

96,5/96,5

69

93,98

96,5/95,0

BO žel

32

94,32

96,5/95,5

25

94,44

96,0/95,5

17

93,75

95,0/95,0

BO želč

0

-

-

0

-

-

3

93,33

93,5/93,5

BO č

3

95,00

MVD/95,0

11

94,42

95,5/95,0

21

93,92

95,5/95,0

BO m

4

94,16

93,0/95,0

9

93,62

93,5/95,0

2

94,50

95,0/-

BO divm

1

95,00

-/95,0

0

-

-

0

-

-

BOA

17

94,17

95,0/95,0

55

94,17

96,0/96,5

36

93,38

95,0/95,0

Celkem:

116

 

 

160

 

 

148

 

 

 

 

 

POZNÁMKA: Průměrné ocenění je bez výlukových, neklasifikovaných zvířat a mláďat bez bodového

 

hodnocení.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ještě přehled počtu vystavovatelů:

Speciálka

 

Rok

 

BO  a BOA

 

konání

 

Kolín

2009

2010

2011

 

20

24

23

 

 

 

Nejvýraznější pokles co do počtu oproti minulým rokům  byl u modrých.  Byly vystaveni pouze 2 samci.  Škoda,že tomuto barevnému rázu se nevěnuje více chovatelů. Na výstavě opět nezklamali garanti, kteří nosili zvířata a zapisovali, bez nich by průběh posuzování neměl tak hladký průběh a tímto jim vyslovuji poděkování. Na závěr posuzování se sepsali oceňovací lístky na kolekce a společně s přítelem Oborným sme udělily tituly MISTR KLUBU, ŠAMPIÓNY, ŠAMPIÓNKY a ČC.  Když píšu tento článek, tak je  již na klubových stránkách  zveřejněný katalog z této speciálky, který jsem si prošel a zjistil jsem, že u železitých se vloudila chybička a samozřejmě titul ŠAMIONKA nebyl udělen na samca v kleci č. 108, ale na 95 bodovou samici z klece č.95.  Nic to ale nemění na skutečnosti, že obě zvířata patří jednomu chovateli příteli Pospíchalovi. Všem, kteří získali ocenění srdečně blahopřeji. Vystavovat na klubové speciálce by měla být dle mého názoru čest a povinnost každého člena klubu, samozřejmě se vyskytnou případy, které jsou omluvitelné. Celkově hodnotím letošní speciálku jako zdařilou. Cestou domů jsem v autě přemýšlel, jestli jsme se  s přítelem Šitarem letos tak jako loni přiklonili k „Západoevropskému modelu „ posuzování, nebo českému modelu posuzování, tak jak nám to ukládá současný platný vzorník. I když výše letošních  udělených bodů je o něco nižší než loni, tak odpovědí mi bylo, že jsme posuzovali úplně stejně jako loni, ale tam, kde nejsou špičkový jedinci  nelze udělit ani vyšší bodové hodnocení ze stupnice klasifikace „výborně“ . Na tuto hranici letos dosáhl pouze jeden jedinec z klece č.68, který byl ale loňský a pocházel ze Slovenska.  Tam, kde jsme mohli tolerovat drobné vady, tak jsme je netrestali. Faktem ale zůstává to, že tam kde „ Západoevropský model „ posuzování  trestá (či spíše netrestá) přípustné vady maximálně půl bodovou srážkou bodů, tak náš model sráží bod až bod a půl.  O této skutečnosti jsem se přesvědčil na II. Maďarské speciálce BO a BOA 2. prosince 2011, kde posuzovali rakouští posuzovatelé, mimo jiné předseda rakouského sboru posuzovatelů  Wolfgang Hammerl.  Tady jsem jen stěží nacházel míň bodů než 96, spíše převládali body 96,5, 97 a 97,5. Přičemž kvalita zvířat tomu  neodpovídala. Dlouho jsme diskutovali s maďarským poradcem chovu přítelem László Barcsa o správnosti   udělení  těchto bodů. Nebudu se o tom ale dále rozepisovat. Podrobnosti o této speciálce se dočtete v některém čísle časopisu Chovatel.  Dovolte mi závěrem  popřát do nového roku všem Vám a Vašim rodinám pevné zdraví a hodně chovatelských úspěchů.

V Újezdě u Brna 25.12.2011

Ing.Milan Volentier

 

 Evropská výstava BO - Weiden   5.-6. 11. 2011

 

Na začátku listopadu nás čekal jeden z chovatelských svátků a to první Evropská výstava králíků belgického obra, které se konala v Německu ve Weidenu nedaleko našich hranic.

             Českou republiku se zde odhodlali reprezentovat  chovatelé z našeho klubu, kteří se nezalekli velké konkurence  jmenovitě se zúčastnili:  př. Novotný,  př. Šilhánek, př. Souček, př. Hrdina. Ti to naši zástupci si vedli obstojně i když němci byli neúprosní při posuzování, protože nedbali na stáří králíků a strhávali body za váhu přestože odpovídala našemu vzorníku.

            Se šly se zde snad všechny barevné rázy belgického obra s nejvíce zastoupeným divokým zbarvením a to 751 kusů.  Mezi nimi bylo vidět mnoho kvalitních zvířat, která zaujala svou mohutností , délkou uší až 24 cm a především  kvalitou srsti. Nejlepší kolekce dosáhla celkového součtu 388,5 bodů.

            Další nejvíce zastoupeným byl belgický obr albín s 200 kusy králíků. U těchto by se dalo říct, že byli na stejné né-li výší úrovni než divoce zbarvení, jelikož se mezi nimi dali najít kusy obodovány 98 body. Nejlepší kolekce dosáhla celkového součtu 389 bodů.

            Dále zde bylo vystaveno 40 ks železitě zbarvených, 32 kusů černě zbarvených, 20 kusů modře zbarvených a dokonce 20 divoce-modrých, 28 činčilových a 32 žlutě zbarvených, ty však nedosahovali takové úrovně jako divoce zbarvení.  Délka uší se pohybovala okolo 18 cm,  nebyli obzvlášť velkého rázu, slabé přední končetiny  a u železitých se vyskytovala tzv. mezibarva, jedinou předností byla jejich kvalita srsti.

            Celková výstava nabývala dobrého dojmu, kdy bylo o králíky dobře pečováno, dostatek podestýlky, sena, granulí  i vody. Pozastavit bychom se však měli nad některými nedostatky výstavy, kdy se někteří králíci prodali dvakrát a docházelo také k výměně králíku v klecích na což nejsme u němců zvyklí.

           

 Autor:

Jiří Vrána

 SPECIÁLNÍ VÝSTAVA  KOLÍN 2011

 BO div.

Mistr klubu       379,0         Novotný Jan

 

Šampion              95,5         Šilhánek Jaromír

Šampionka          95,0         Novotný Jan

BO železitý

 Šampion              95,0         Pospíchal Bohumil

 Šampionka          95,0         Filipi Ladislav

 BO černý

 Šampion             95,5          Pospíchal Bohumil

 Šampionka         95,5          Pospíchal Bohumil

 BOA

 Šampion             95,0          Červenka Josef

 Šampionka         95,0          Šimoník Jarmil

 

Soutěž o nejlepšího chovatele klubu za rok 2011

 

      1.  Pospíchal B.   - 411 b.

     2.  Novotný J.      - 410 b.

       3.  Šilhánek J.      - 400,5 b.

       4.  Souček O.        - 389 b.

       5.  Rákos M.         - 384,5 b.

       6.  -7.Cihlář J.      -  383 b.

 

      6-7. Šimoník J.   -  383 b.

 

      8-9. Červenka J. -  379,5 b.

 

      8-9. Vartýř J.       -  379,5 b.

 

    10 . Krátký Zd.    - 377,5 b.