Jdi na obsah Jdi na menu
 


Belgický obr albín (BOA)

Belgický obr albín je jedním z nejstarších plemen králíků.  Zásadním způsobem ovlivnil šlechtění mnoha jiných plemen.V neposlední řadě se v prvopočátcích podílel na šlechtění masných hybridů.

Počátky vzniku dnešního Belgického obra albína se udávají  do začátku 20. století, kdy byl nazýván spíše bílým obrem, avšak v chovech Belgických obrů se albíni vyskytovali již dlouho předtím. Jako plemeno byl v Evropě uznán roku 1911. A. Červinka uvádí, že vznikli křížením bílých králíků vyšlechtěných z belgických obrů a strakáčů. U nás byl prošlechtěn nezávisle na cizím materiálu v letech 1904 - 1908. Cílem šlechtění bylo získat co nejkvalitnější kožku.

 Podnět ke šlechtění dal J. V. Kálal, když roku 1904 psal o častém výskytu albínů v hnízdech barevných Belgických obrů. Tito albíni se staly základem chovu. Dále byli do chovu použiti bílí domácí králíci.

 Jedním z prvních chovatelů a šlechtitelů tohoto plemene byl Josef Klofát z Dašic,  který ročně odchovával až 100 mláďat a dosahoval hmotnosti až 7 kilogramů. Kolem roku 1930 bylo na našich výstavách předváděno více albínů než barevných obrů. Do vzorníku králičích plemen byli Belgičtí obři albíni zařazeni již roku 1907, což je dříve, než v Německu.

     Obrazek