Jdi na obsah Jdi na menu
 


Původ Belgického obra

 
 
Belgický obr je největším králičím plemenem na světě. Za zemi původu je považována Belgie (provincie Flandry). Podle některých zdrojů se choval již v 16. století jako Gentský obr. První registrovaný import do Německa se uskutečnil roku 1880. V Německu byl prošlechtěn do dnešního typu. První klub chovatelů králíků obrů byl založen roku 1902 v Gentu v Belgii.
  
Do Čech se dostal z Německa roku 1882. Původně se mu, podle jeho původu říkalo „Flanderský obr“. Belgičtí obři se na začátku 20. století u českých chovatelů těšili značné oblibě. Jejich minimální váha tehdy činila 5 kg (průměrně 6 kg). Ve 30. letech se choval v barvách: světlešedý, zajícově šedý, železitý, tmavoželezitý, černý, bílý, žlutý a modrý. Nejznámější chovatel belgických obrů té doby byl František Borovec z Chrudimi.  bo-puvod.jpg
 
Belgický obr je i v současné době velmi oblíbené plemeno se stálým okruhem chovatelů. I když se za léta šlechtění, a zkvalitňování chovů, již hodně změnilo. Například průměrná hmotnost zvířat se nyní pohybuje v rozmezí od 7kg do 10kg, avšak objevují se také zvířata s hmotností vyšší..            V průběhu let se podařilo vyšlechtit otevřenější uši, a naopak potlačit prošlapy, laloky a kostnaté zádě. Jako nežádoucí důsledek šlechtění je nutné zmínit průměrnou délku zvířat, která se snížila.
                                                                                                                                  Ondřej Souček
                                                                                                                                                                                autor článku