Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZAČÍNÁME S CHOVEM BELGICKÉHO OBRA

10. 11. 2009
ZAČÍNÁME S CHOVEM BELGICKÉHO OBRA
 
Chov ,,belgičáků“není nikterak složitý, i když tato fáma mezi chovateli často koluje.
Není však ani jednoduché těmto impozantním zvířatům zajistit odpovídající ustájení               a především pak nemalé množství kvalitního krmení, bez kterého se chov neobejde.
Co se týče chovného zařízení, tak pro chov by měl kotec mít rozměry alespoň 80cm/100cm a 55cm výšky. Pro chovné samce min.100cm/100cm a samice min. 100cm/150cm,ale čím větší tím lepší. Králíci lépe rostou a jsou vitálnější. Při pořizování chovného zařízení je třeba také počítat s větší robustností kotce a volit pevnější  materiály, než u malých plemen králíků.
Z vlastních zkušeností bych doporučoval použít uzavřené jesle na seno s vhodnou hustotou příček, tím zamezíme uvíznutí králíčat. Je to také velmi efektivní metoda, jak lze zabránit vytahávání a následné znehodnocování sena . Nejvhodnější metodou dodržování pitného režimu zvířat jsou napaječky na vodu. Napaječky jsou hygieničtější než misky, neboť nádoba s vodou je umístěna mimo kotec, čímž se zamezí znečišťování vody. Krmítka volíme tak, aby byla buď velmi těžká, nebo ještě lépe upevněná např. na dvířkách kotce nebo na jeho stěně. Takto zvolené krmítko snižuje pravděpodobnost vysýpání krmení a tudíž plýtvání. Jako krmení se nejčastěji používá směs granulí a ječmene v různém poměru. Někteří chovatelé preferují krmení pouze granulemi či ječmenem. Oves můžeme podávat také, ale králíci jej často odmítají a poté ho vyhrabují, vhodnější jsou ovesné vločky. Pro zlepšení kvality srsti můžeme přidávat i slunečnicová semínka. Zároveň je nutné, aby měl králík stálý přísun čisté vody a sena. Jako dostačující se prokázalo krmení zvířat jednou denně. Je nutné však dbát na potřeby králíka a přizpůsobit jim množství krmiva.
Odchov není nijak odlišný od ostatních plemen . Je pouze nutné počítat s velikostí samic        a potažmo mláďat, a zajistit jim prostor odpovídající velikosti. Pro samotný porod je vhodné přidat nějakou příčku či kotiště, které bych doporučil hlavně u nervóznějších samic. Kotiště je také vhodné v místech, kde by mohlo samici něco rušit. Nesmíme zapomenout také zvýšenou podestýlku s přidaným senem pro tvorbu hnízda, které se občas musí upravit. Mláďata je dobré častěji kontrolovat, abychom věděli jak rostou a zda nejsou nějaké problémy.Ohledně kokcidiózy se mi osvědčilo preventivní podání léčiv v 6 týdnech a opětovné přeléčení             v 8 nebo 10 týdnech. Odstavovat mláďata je vhodné okolo 8 týdnů. Ze začátku mohou být pohromadě, ale jednotlivě nám lépe porostou a nemusíme se obávat nějakých roztržek. Mláďata Belgického obra dosahují dospělosti asi za 10 až 11 měsíců.